An other Christian WordPress.com site – Een andere Christelijke WordPress.com site

De eindigende tijd van de heidenen

Nadat de Duitsers België waren binnengevallen bleven de gelovige Bijbel studenten hun prediking voort zetten. Zelfs wanneer ze 99 kilometer langs de spoorlijn moesten lopen van Luik naar Charleroi, waren deze Waalse nederige mijnwerkers ijverig om vergaderingen bij te wonen.

De families Tilmant en Verdière bleven het Goede Nieuws van het Koninkrijk verspreiden.

Na de dood van Charles Taze Russell, op 31 oktober 1916, werd een zevende-volume getiteld “The Finished Mystery” gepubliceerd in 1917 en aangeprezen als zijn ‘postume werk “. Dit zevende volume was een gedetailleerde interpretatie van het boek Openbaring van Johannes, maar ook interpretaties van Ezechiël en het Hooglied van Salomon. Een reclame voor het boek in Zion’s Watch Tower noemde het “de ware interpretatie”, en promote het als “van de Heer – voorbereid onder zijn leiding.” Onmiddellijke controverse omgaven zowel haar bekendmaking en inhoud. Het werd al snel vastgesteld dat het grotendeels geschreven en samengesteld was door twee van Russell’s vennoten, Clayton J. Woodworth en George H. Fisher, en bewerkt werd door Russell’s opvolger, Joseph Franklin Rutherford.

De positie en de houding die Rutherford aannam werd door velen niet gewaardeerd. De Russellieten beschuldigde hem voor het verraden van Russell. In België als in andere landen waar de tegenwoordige waarheid werd opgericht, kwamen een paar problemen aan het licht, sommige mensen hadden de intentie om te verdelen.

In de loop van de gebeurtenissen, voor wat betreft Jumet en de wijk van Charleroi, sloten de familie Tilmant en andere mensen zich aan bij de groepering van Rutherford, die werd verkozen tot president van het Wachttorengenootschap. De sterke persoonlijkheid van Rutherford zoals die van Robert Roberts maakte dat mensen kozen voor andere, minder dictatoriale figuren. Een aantal essentiële leerstellingen van de millenniumgeneratie restauratieve christelijke beweging die zijn voortgekomen uit de leringen en de ministeries van Dr. John Thomas en Charles Taze Russell, ook wel bekend als Pastor Russell, werden veranderd. Over de hele wereld vertrokken duizenden leden congregaties van Bible Students of Bijbelonderzoekers in verband met de Watch Tower Society gedurende de jaren 1920 mede ingegeven door Rutherford‘s mislukte voorspellingen voor het jaar 1925, het verhogen van ontgoocheling met zijn voortdurende doctrinaire en organisatorische veranderingen, en zijn campagne voor gecentraliseerde controle van de beweging.

Volgers in België

Prolific writer and bible Student Paul Samuel Leo Johnson

Prolific writer and bible Student Paul Samuel Leo Johnson

De VS immigrant uit Polen en een prominente Hebreeuwse geleerde, Paul Samuel Leo (voorheen Levitsky) Johnson trok vele volgelingen aan in België en andere plaatsen. In 1903 had hij gemeenschap begonnen met de Columbus Ecclesia van de Watch Tower Society en werd benoemd door Russell als een pelgrim van de Bijbelstudenten (of Bijbelonderzoekers) in 1904. Hij diende uiteindelijk als persoonlijke secretaris en in de tijd werd hij de meest vertrouwde vriend en adviseur van Russell. Maar voor hem werd het heel moeilijk om om te gaan met die Bijbel studenten die de leer van Pastor C.T. Russell uitdaagden en bevroegen, vooral rond zijn begrip van het nieuwe verbond en de losprijs voor allen.

De illegale introductie van nieuwe statuten voor de Watch Tower Society gaf de president Rutherford volledige controle over de zaken van de Gemeenschap. Dit was echter niet Pastor Russell‘s wens. In zijn testament had hij een zevenman’s raad van bestuur voorzien om hem op te volgen. Vier leden van de Raad van Bestuur van de Vereniging van Bestuur, een meerderheid van de raad, nam sterk bezwaar tegen wat zij beschouwden als Rutherford‘s verwerpelijk eigenhandig gedrag en verzetten zich tegen hem. Uiteindelijk bracht die groeiende spanning tussen Rutherford en de bestuurders er toe dat op 17 juli 1917, Rutherford gewoon tijdens de maaltijd, deBethel familie’ in Brooklyn, New York, aankondigde dat hij de vier bestuurders had vervangen met zijn eigen aangestelden. Dit deed hij met behulp van het juridische jargon dat de bestuurders die tegen hem waren, wettelijk hun posities niet konden houden onder de wet van Pennsylvania.
Rutherford
beweerde ten onrechte dat de vier directeuren en anderen met hen, weigerden samen te werken met de Society. Zelfs vandaag wordt er door de Jehovah’s Getuigen verteld dat de vier bestuurders die werden verdreven uit het Watch Tower hoofdkwartier  boos waren en zich zelf dienden.

Missionarissen

IBSA's "Missions Investigation Committee&...

IBSA’s “Missions Investigation Committee” in 1912 Gen. Hall is omcirkeld, Charles Taze Russell is gezeten (Foto credit: Wikipedia)

Veel ernstige Bijbelonderzoekers, zoals de Thomasiten, Russellieten en verschillende geassocieerde leden van de Bijbelonderzoekers verzette zich tegen de manier waarop Rutherford de Bijbel Studenten wilde bewegen. De vier directeuren vormden een instituut om het werk van Pastor Russell onafhankelijk van de Society voort te blijven zetten. Anderen gingen op hun beurt ook over om kleine eigen gemeenschappen te vormen of om andere corporaties op hun eigen op te richten. Sommige Bijbel studenten volgden het voorbeeld van hun favoriete ouderling of leraar. Weer anderen, enige organisatie en samenlevingen wantrouwend, bleven onafhankelijk van alle anderen.

Broeder Paul Johnson gaf zijn beweging de naam “Interior Missionary Laity Movement”, duidelijk verwijzend naar het niet clerus gebonden kader van de vereniging waar leken de dienst uit maakten en niet onder zulk een gradatie vielen als bij de clerus. De gekozen naam voor de beweging was één van de niet opgenomen namen die werden gebruikt door Pastor Russell en de vroege Internationale Bijbel Studentent Associatie (IBSA) of de International Bible Students Association (IBSA) (Niet te verwarren met de latere organisatie uit Engeland met dezelfde naam, maar die wel de Jehovah’s Getuigen groepeert.). Uit die Russell ISBA groep ontstond de Heraut van het Koninkrijk van Christus Bijbel Studenten of the Herald of Christ’s Kingdom Bible Students welke hun ideeën aan een aantal Belgen gaven.
Sommigen traden Alexander F.L. Freitag tegemoet, ook wel bekend als Freytag, die aan het eind van 1917 nog verantwoordelijk manager was van de Wachttoren. Werkzaam in het Frans in Zwitserland richtte Freitag de groep Engel van de Heer  op (geïnspireerd door een vers van de Apocalyps), Engel van Jehovah Bijbel en Tract Society, dan Kerk van het Koninkrijk van God of de Filantropische Vergadering van de Vrienden van de Mens” of “les Amis de l’homme”. Een kleine groep leefde in het gebied van Charleroi. Sommigen van hen hebben de 3 bewegingen niet gevolgd  en hebben een “Association of Bible Students”, “Association des Etudiants de la Bible” of “Vereniging van Bijbelonderzoekers” gevormd. The Young Men’s Mutual Bible Study Associations of de “les associations Mutuels Bible Étude de la Jeune homme” of de “Onderlinge Vereniging voor Bijbelstudie voor jonge mannenvan broeder Robert Ashcroft kon anderen aan te trekken. De gesprekken van Frank George Jannaway en zijn beschermings werk voor degenen die niet wilden gaan vechten in de Eerste Wereldoorlog kreeg waarschijnlijk ook enige aandacht, maar de verschillende groepen waren erg klein en als zodanig kwam de hele Bijbelstudentenvereniging in België in de gevarenzone van de vergetelheid.

Niet opgemerkte parels

In 1915 werden wereldwijd door de bijbelstudenten  50 millioen Tractaten verspreid.

België kreeg een periode waar de Parels niet werden gezien. Men zag dat het koninkrijk België in de steek gelaten werd, maar toch bleven er Bijbelgetrouwen in hun kleine hoekje naarstig verder werken om Gods Woord beter te begrijpen.

“47 Het is met het koninkrijk van de hemel ook als met een sleepnet dat in een meer werd geworpen en waarmee allerlei soorten vis werden gevangen. 48 Toen het net vol was, trok men het op de oever en ging men zitten om de goede vis in kuipen te doen; de slechte vis werd weggegooid. 49 Zo zal het gaan bij de voltooiing van deze wereld: de engelen zullen erop uittrekken en de kwaadwilligen van de rechtvaardigen scheiden,” (Mattheüs 13:47-49 NBV)

Tijdens de Eerste Wereldoorlog waren er twee kleine groepen Bijbel Onderzoekers in Nederland actief, namelijk in Rotterdam en Amsterdam. Zij probeerden ook Nederlandstalige publicaties op de markt te brengen. In 1918 werden drie proef nummers van The Watchtower  of “De Wachttoren” uitgegeven. Erg genoeg bleek er onvoldoende animo voor zulk een lectuur, om over te schakelen naar een normale regelmatige editie.

20 ° eeuw kreten

Leden van de Christadelphian Bijbel Mission (CBM) kwamen later regelmatig naar de Lage Landen (Nederland, België en Noord-Frankrijk) of de Nederlanden en een aantal van hen vond zelfs een basis voor een verblijf in Nederland waar ze begonnen om opnieuw een aantal kleine groepen van Bijbel studenten bijeen te krijgen of te stimuleren om regelmatig samen te komen.

Albert O. Hudson

Albert O. Hudson, founder of the Bible Fellowship Union – Stichter van de Bible Fellowship Union

Bible Fellowship Union Web site in 2014 November - Bible Fellowship Union Web site in november 2014

Bible Fellowship Union Web site in november 2014 – De Bijbel Fellowship Unie heeft sinds 1945 de ‘Bible Monthly’ en andere literatuur gepubliceerd in voortzetting van een tijdschrift opgericht in 1924, met als doel de Bijbel kennis te bevorderen.

Ook uit GrootBrittannië, waar de Bible Fellowship Union of Bijbel Broederschapsunie werd opgericht, begonnen ze in 1924 met het publiceren van The Bible Students Monthly een maandelijks Bijbel Studentenblad dat later omgedoopt werd tot The Bible Study om zo niet te verwarren met de nieuwe Watch Tower die eerder ook een paper publiceerde met die naam. Albert O. Hudson werd de algemeen directeur en diende in die hoedanigheid tot aan zijn dood op de leeftijd van 101 jaar in 2000. Vandaag de dag wordt het gerund door een redactiecommissie van de Bible Fellowship Union.

Maar ook zij moesten een splitsing onder ogen zien, met William Crawford, een origineel lid van de Britse Raad van Bestuur, die over ging op de oprichting van de Old Paths Publications (Oude Paden Publicaties) en de maandelijkse tijdschrift Old Paths (Oude Paden) produceerde . Talloze boekjes, boeken en traktaten werden geproduceerd.

Op het moment van de splitsing in 1917, was de Forest Gate Kerk de tweede grootste Bijbel Studenten groep in Engeland. F.G. Guard, schoonvader van William Crawford, leidde de klasse op om zich te scheiden van de Society. In 1939 begonnen ze The Forest Gate Church Bible Monthly te publiceren samen met boekjes en traktaten. Deze groep werd ontbonden in 1979.

Geconfronteerd met een andere oorlog

De Thomasites of Thomasiten vonden dat veel van de Bible Students veel te ver afgeweken waren van de originele leer van Dr. John Thomas en zijn eerste medestudenten hun ideeën. Zij en de Australische Bijbelstudenten die ook vonden dat de Birmingham Christadelphians en CBM niet meer echte volgelingen waren van John Thomas kregen contact met enkele Belgische Bijbelstudenten die zo dicht mogelijk bij de Bijbelse waarheid wilden blijven.

Freitag, voormalig Branch manager van de Zwitserse Watch Tower Society sinds 1898, beweerde dat hij de rechtmatige opvolger van Charles Taze Russell was, verzond naar de Bijbel Studenten De boodschap van Laodicea (Le Message de Laodicée) en publiceerde twee tijdschriften, de maandelijkse Le Moniteur du Règne de Justice (De Monitor van het Rijk van Justitie) en de wekelijkse krant voor iedereen: Le Journal pour tous.

Freitag‘s beweging werd later voortgezet onder leiding van Édouard Rufener, dan Marie Roulin, toen de heer Kohli en kreeg haar hoofdkwartier gevestigd in Cartigny, Zwitserland.

Toen Freitag overleed in 1947, beweerde een van zijn volgelingen, Bernard Sayerce (1912-1963), een rooms-katholieke schoolmeester, dat hij zijn opvolger was. Bijna alle van de 900 Franse en Belgische assemblees traden toe tot deze nieuwe groep, die een piek van 9.700 leden had tussen 1958 en 1962. In 1963 kreeg men Lydie Sartre (1898-1972), die werd uitgeroepen tot de Beste moeder“, dan Joseph Neyrand (1927 -1981) in 1971, die Sayerce vervingen als leiders van de beweging, genaamd Amis sans frontières(Vrienden zonder grenzen) in 1984, die vandaag nog steeds actief is.

De Association of Bible Students of Vereniging van Bijbelstudenten en de Association of Bible Researchers of Vereniging van Bijbel Onderzoekers (Associatie of Vereniging van Bijbelonderzoekers) kreeg allerlei soorten mensen, uit allerlei denominaties, die serieus wilden onderzoeken wat in de Heilige Schrift staat geschreven en hoe we deze moeten interpreteren.

Over de hele wereld zijn er vele kleine onafhankelijke groepjes die de Bijbel trachten te bestuderen. Zij kregen te zien hoe doorheen de jaren de verschillende groepen die voorafgaandelijk Rutherford volgenden ook ontevreden werden over de manier waarop de dingen verder gingen. Naarmate de jaren vorderden, werden wijzigingen aangebracht die sommigen tegen de borst stootten of waarbij nieuwe leerstellingen werden opgenomen en diegenen die anders dachten werden verstoten. Eveneens brachten sommigen ideeën aan waar het Wachttoren Genootschap niet mee akkoord gingen en daarom die persoon uitsloten terwijl enkele jaren zij zelf die leerstelling als een nieuw licht presenteerden, maar de vroeger uitgeslotene niet terug in de rangen namen. Meer en meer van de broeders, die eerst Rutherford en zijn Getuigen van Jehovah gevolgd waren, zagen een verandering van richting en houding binnen de Society, waardoor zij snel besloten te vertrekken en dus begon “de grote uittocht”. In 1930 had de meerderheid van de broeders die nauw samenwerkte met Pastor Russell de Vereniging verlaten velen werden gedwongen om er uit te treden. Tegen die tijd werden al Pastor Russell‘s geschriften in het voordeel van de geschriften van Rutherford veranderd en geschriften die elkaar tegengespraken weggegooid. In 1929 waren meer dan honderd veranderingen in leerstellingen gemaakt; de samenleving leek niet meer op diegene die werd opgericht door Pastor Russell en zijn vroege metgezellen. De Vereniging had een nieuwe look en een nieuwe houding. Niet langer was het gewoon een uitgeverij voor de verspreiding van de Bijbelse literatuur. Nu was het Gods theocratische organisatie.” Om het niet eens met haar was gelijk aan verraad tegen God zelf.

Kort na de oprichting van de Goshen Fellowshipnadat hij werd uitgesloten door NH Knorr in 1951 overleed Jesse Hemery. Jesse Hemery werd door Russell in 1901 benoemd tot opzichter van de Watch Tower Society’s British Isles branch office, het Wachttoren filiaal voor de Britse Eilanden, en beheerde die post tot 1946. In België werd deze groep  bekend onder deze naam, maar van de 1960-70ies ook onder de naam Zion’s Heraldna hun publicatie (die begon in 1965), die jarenlang werd gepubliceerd onder leiding van Frank Lewis Brown.

Dr. John Thomas (1805–1871) founder of the Christadelphian movement, a Restorationist religion with doctrines similar in part to some 16th-century Antitrinitarian Rationalist Socinians and the 16th-century Swiss-German pacifist Anabaptists. - Dr. John Thomas (1805-1871) grondlegger van de Christadelphian beweging, een herstellers van religie groepering met doctrines vergelijkbaar voor een deel met een aantal 16e-eeuwse Antitrinitarische Rationalistische Socinianen en de 16e-eeuwse Duits-Zwitserse pacifistische wederdopers of Anabaptisten.

Dr. John Thomas (1805-1871) grondlegger van de Christadelphian beweging, een herstellers van religie groepering met doctrines vergelijkbaar voor een deel met een aantal 16e-eeuwse Antitrinitarische Rationalistische Socinianen en de 16e-eeuwse Duits-Zwitserse pacifistische wederdopers of Anabaptisten.

Hoewel veel van de oorspronkelijke 19° eeuwse Bijbel Studenten zijn gestorven, kan men nu nog volgelingen aantreffen die voortgaan in de gedachtegang van de vorsers van het ‘eerste uur’.  Hun kleinkinderen en trouwe volgelingen van hen die de eerste groepjes oprichtten gaan nog steeds door. Hoewel zelfs vandaag de dag kunnen er geschillen blijven bestaan tussen bepaalde groepen door te beweren dat zij en niet de andere vasthouden aan de oorspronkelijke leer van Dr. Thomas of Pastor Russell. De Christadelphians werden de mindere groep in de Bijbelonderzoekers, terwijl de International Bible Student Association (IBSA) het erg moeilijk kan vinden om mensen te laten inzien dat zij de ware volgelingen van Charles Taze Russell zijn en niet de Jehovah Getuigen die ongerechtvaardigd beweren dat Russell hun organisatie zou hebben opgericht.

The Watchtower and Tract Society from Brooklyn of het Wachttoren en Traktaatgenootschap uit Brooklyn gaat zelfs zo ver om te stellen dat de Bijbel Studenten niet meer bestaan, dat ze zijn uitgestorven en niemand overblijft of ze zeggen dat ze de enige bijbel studenten zijn

Hopelijk kunnen wij u er van overtuigen dat dit niet zo is en dat er over de gehele wereld nog verscheidene Bijbelstudenten of Bible Students zijn die niets met de Getuigen van Jehovah te maken hebben.

The American Association of followers of Charles Taze Russell his teachings: the International Bible Students Association (IBSA), not to be confused with the English IBSA of the Jehovah's Witnesses - De Amerikaanse Vereniging van de volgelingen van Charles Taze Russell zijn leer: de International Bible Students Association (IBSA), niet te verwarren met het Engelse IBSA van de Jehovah's Getuigen

The American Association of followers of Charles Taze Russell his teachings: the International Bible Students Association (IBSA), not to be confused with the English IBSA of the Jehovah’s Witnesses – De Amerikaanse Vereniging van de volgelingen van Charles Taze Russell zijn leer: de International Bible Students Association (IBSA), niet te verwarren met het Engelse IBSA van de Jehovah’s Getuigen

+

Vorige aflevering: Andere aanpak in de organisatie van de diensten # 1

Volgende: Andere aanpak in de organisatie van de diensten # 3

Engelse versie / English version: Different approach in organisation of services #2

++

Please do find out more about the Christadelphians:

  1. Not all christians are followers of a Greco-Roman culture
  2. Two new encyclopaedic articles
  3. Who are the Christadelphians
  4. What are Brothers in Christ
  5. Discipleship way of life on the narrow way to everlasting life
  6. Christadelphian people
  7. Christadelphians or Messianic Christians or Messianic Jews
  8. About the Belgian Free Christadelphians
  9. What Christadelphians teach
  10. Small churches of the few Christadelphians
  11. Priority to form a loving brotherhood
  12. 19° Century London Christadelphians
  13. Breathing and growing with no heir
  14. Commitment to Christian unity
  15.  Parts of the body of Christ
  16. What part of the Body am I?
  17. The Church, Body of Christ and remnant Israel synonymous
  18. United people under Christ
  19. Fellowship
  20. The Ecclesia
  21. The Ecclesia in the churchsystem
  22. The ecclesia or Christadelphian church
  23. Our relationship with God, Jesus and each other
  24. Our ecclesia or Christadelphian-church
  25. Intentions of an Ecclesia
  26. An ecclesia in your neighbourhood
  27. Communion and day of worship
  28. Christadelphians today
  29. Small churches of the few Christadelphians
  30. Who Celebrates Easter as Religious Holiday
  31. Eostre, Easter, White god, chocolate eggs, Easter bunnies and metaphorical resurrection
  32. Harvest in Belgium

+++

  • Rose Guide To End-Times Prophecy – Timothy Paul Jones (2011) (baldreformer.wordpress.com)
    Rose-Guide to End-Times Prophecy by Timothy Paul Jones is a terrific overview of eschatology designed for beginning Bible students.  The author provides a fairly comprehensive look at the four major eschatological views – Amillennialism, Postmillennialism, Dispensational Premillennialism, and Historical Premillennialism.
  • Bible Students Are Getting Threatened with Deportation. So How Fair Is Obama’s Immigration Policy? (ijreview.com)
    Ohio’s Marietta Bible College doesn’t get much press. Their website is modest, and their goals are straightforward: they prepare international students from third world countries for work in churches or Christian schools in their homelands. The school is a ministry of Marietta Bible Center Church.
  • High-school Students Told They Could No Longer Pray During School Free Time (lightfromtheright.com)
    Windebank enlisted the help of the ADF which wrote a letter to the school’s administration, including the assistant principal and his boss, stating that such a policy was on its face and invalid and needed to be changed to allow Windebank and his friends to continue doing what they had been doing without trouble for the last three years.Instead of acquiescing and mending their ways and changing the policy, the school instead pushed back. They stated, through the school’s attorney “that because of the separation of church and state and because they regarded the Seminar period as instructional time, they were banning students’ discussion of issues of the day from a religious perspective during the open time of Seminar period.”

    So Seminar time wasn’t open time after all but fell under the aegis and control of the administration to determine what constituted proper activities and behavior. A spokesman for the school district, Nanette Anderson, confirmed,

    Students were told that, according to state law and district policy, they could meet [only] during non-instructional time [now defined as] before or after school.

  • Atonement and the race been bought (bijbelvorser.wordpress.com)
    In the previous articles we have seen how important it is to belong to a community which is under Christ, who was “raised again for our justification” (Romans 4: 25).
  • Confessions of a Jehovah’s Witness (heraldsun.com.au)
    As someone who spent too long inside this stifling, doom-obsessed religion, I can tell you the answer lies in two powerful forces that control the lives of each of the world’s eight million Jehovah’s Witnesses: a conviction that God will soon destroy “wicked mankind” on a global and bloody scale, (sparing, naturally, just them) and also the unquestioning acceptance of the religion’s New York leadership.

    Those leaders require that all Witnesses, from children to the frail aged, devote their lives to proselytising in the hope of gathering millions more into their fold before the divine hammer blow of Armageddon.

  • Confessions of a Jehovah’s Witness (adelaidenow.com.au)
    But the command is not only to “preach” (usually a forlorn offer of a magazine or leaflet); they must also hand in monthly reports detailing the hours they spent “in the field” and how many calls they made.

    The message at their meetings is relentless and laden with guilt and fear: keep on preaching or you, too, will die at Armageddon.

    Since the 1920s — when hard-headed Watch Tower Society president Joseph F. Rutherford whipped a once quaint Adventist religion into a regimented, tightly disciplined publishing and recruiting organisation — the church’s belief has always been that the best way to keep members from straying is to keep them busy.

Comments on: "Andere aanpak in de organisatie van de diensten # 2" (5)

  1. […] Andere aanpak in de organisatie van de diensten # 2 […]

    Like

  2. […] Andere aanpak in de organisatie van de diensten # 2 […]

    Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Age To Come

The Lord Jesus Christ is the last Adam, not the first God-man. ~~~ www.AgeToCome.tk

undercoverjw

I go undercover in the Jehovah's Witness Church

Jehovah's Zsion, Zion and Sion Mom Signal for the Peoples!

Thy Empire and Kingdom Zsion Come as In Heavens So on Earth. Diatheke. Matthew.6.10, Tanakh.Psalm.87 and https://zsion.mom

jamesgray2

A discussion of interesting books from my current stock at www.jamesgraybookseller.com

Unmasking anti Jehovah sites and people

Showing the only One True God and the Way to That God

The Eccentric Fundamentalist

Musings on theology, apologetics, practical Christianity and God's grace in salvation through Jesus Christ

John 20:21

"As the Father has sent me, so I am sending you."

The Biblical Review

Reviewing Publications, History, and Biblical Literature

Words on the Word

Blog by Abram K-J

Bybelverskille

Hier bestudeer ons die redes vir die verskille in Bybelvertalings.

Michael Bradley - Time Traveler

The official website of Michael Bradley - Author of novels, short stories and poetry involving the past, future, and what may have been.

BIBLE Students DAILY

"Be faithful unto death, and I will give you the crown of life." Revelation 2:10

takeaminutedotnet

All the Glory to God

Groen is Gezond

van zaadjes in volle grond tot iets lekkers op het bord

Jesse A. Kelley

A topnotch WordPress.com site

JWUpdate

JW Current Apostate Status and Final Temple Judgment - Web Witnessing Record; The Bethel Apostasy is Prophecy

Sophia's Pockets

Wisdom Withouth Walls

ConquerorShots

Spiritual Shots to Fuel the Conqueror Lifestyle

Examining Watchtower Doctrine

Truth Behind the "Truth"

Theological NoteBook

Dabbling into Theology